נעילה במאי 2022
תערוכת מכושפות סגורה בחודש 05/2022
בעלת האוב המקראית מעין דור – הידעונית, המכשפה – ששימשה השראה לטשרניחובסקי, שימשה גם לנו השראה בתערוכה זו. באוסף המוזיאון הארכיאולוגי בעין דור ישנם חפצים השייכים לעיסוקן של מכשפות, והם מוצגים בחלל התערוכה לצד עבודות עכשוויות שמתייחסות להיסטוריה של הממצאים הללו ולסיפורים אודותיהם – סיפורים עליהם גדלנו. התערוכה ממשיכה בכך את הרעיונות המובילים את המוזיאון, שבמרכזם החיבור בין האדם המצטייר מתוך החפצים אל המציאות של חיינו, בין הארכיאולוגיה לבין האמנות. כפי שכותבת אחת האמניות: "המכשפות רוקמות קשר בין מציאות של אגדות למציאות של יומיום".
ההיסטוריה השתנתה ברגע שהאדם החל לשאוף לבעלות על האדמה. זהו רגע מכריע, שבו האדם תפס מהי בעלות, מה המשמעות של לכבוש אדמה או אדם אחר (אישה אחרת). עם כניסתם של תפיסות דתיות, ושל מושג הכסף, מתחזקת גם תפיסת הפטרונות והאישה נופלת לה קורבן. אולם לאורך ההיסטוריה, האישה לא איבדה את מקורותיה ולא שכחה אותם. הנשים שהיו להם ההארה והחוזק עסקו בריפוי באמצעות צמחים, סגדו לחופש התנועה והריקוד, ואף התכנסו יחד כדי לחזק אחת את השנייה.
החל מימי הביניים, חלום הנפש או ראיית העתיד (מדיטציה או אינטואיציה) והחיבור לאדמה ולשמיים (שגם כיום נוכל למצוא בעצמנו) התפרשו ככישוף. היו שפחדו מן הנשים, הפכו את ה"מכשפה" לכינוי גנאי, ורדפו את אותן. כיום אנו יודעים היטב שמי שהיה עלינו לפחד ממנו הוא מי שהאשים את הנשים ושרף אותן לעין כל. בתערוכה זו גוף האישה נמצא במרכז – האישה כאלה, כאשת האדמה, זו שסגדו לה וקידשו אותה בעולם העתיק.
התערוכה עוקבת אחר מספר נרטיבים – רדיפת המכשפות, ריקוד המכשפות והעיסוק במאגיה. הנשים שהוגדרו "מכשפות" על ידי החברה הן הזרות, הלא-מוכרות – תופעה המוכרת לנו גם היום. אפשר למצוא בתערוכה עבודות רקמה, קולאז'ים ורישומים בהן האישה היא דמות מרכזית, או שמופיעים בהם צירופי מילים צורמים, שמלווים את הנשים לאורך ההיסטוריה. המאגיה בגילגולה העכשווי נוכחת כאן דרך קריאות תפילה לחיים או לגשם, הריקוד המעגלי, ותחושת ההעצמה הנשית. התפיסות העתיקות מופיעות כאן בגרסתן העכשווית: טקס הפולחן הוא כלי תקשורת המחבר בין האדם חסר השליטה, שמנסה לשרוד בעולם כיאוטי ובלתי צפוי, לבין אלוהיו או אמונותיו. הקמעות הם חפצים המעניקים ביטחון לאדם האוחז בהם, ולמילה המדוברת יש כוח לשנות מציאות.
בין החפצים המשויכים למכשפות שאפשר למצוא בתערוכה הן צלמיות, תליונים דמויי אלות, חרפושית, נטיפות דמויות-רגל ששימשו כקמעות מאגיים, וכן סיר בישול מחרס שבתוכו נמצאו אסטרגלים – עצמות מלבניות שנודעו ככלי משחק ופולחן בעולם העתיק. בעבודות העכשוויות נוכל למצוא התייחסות ישירה לחלק מן הממצאים, וכן השפעה של מחקרים, ספרים ותמונות שהכישוף עומד במרכזם. כמה מן האמניות שמשתתפות בתערוכה מתגאות בהיותן מכשפות, ואחרות מטפלות באופן דומה בחומרים מן הטבע, כמו צמחי מרפא המשמשים לריפוי, לטיהור מפני מזיקים ושדים, ולהגנה מפני עין הרע. החפצים העתיקים משמשים, אם כן, מקור לעבודות אמנות עכשוויות והדיאלוג ביניהם מוצג כמעגל חיים מושלם.
רולא ח'ורי ועדי ניסנבאום
אוצרות התערוכה